Afdrukken

Een paar dagen geleden zagen we voor het eerst deze vreemde vogel rondscharrelen. Maar vreemde vogels? Nee, daar houden wij niet zo van.

Dus snel in het grote vogelboek gekeken en ja hoor, de vreemdeling heeft een naam! Het is de Bombycilla garrulus, maar we mogen ook gewoon Pestvogel zeggen, dat ligt wat beter in het gehoor. 

Hij heeft het formaat van een lijster met opvallende kleuren. In Nederland komt de pestvogel zo af en toe 's winters voor, maar de laatste vijf jaar echter treft men hem elke winter in Nederland aan.
Het is een invasiegast uit het noorden, dus veel zeldzamer in Zuid-Nederland en België.

pestvogel 20130002

Pestvogels zijn niet zo schuw en je ziet ze meestal in de omgeving van bessendragende struiken. En laten onze bodembedekkers in de tuin nu heerlijke bessen hebben in de winter!
Dus zie je onze pestvogel het meest tussen de rode bessen scharrelen en zijn of haar buikje rond eten. Afgebeeld het (mannetje)

Voor ons een mooie gelegenheid om deze foto's van hem te maken. De bodembedekker in onze tuin is de dwergmispel, een heester waarvan de bessen voor de mens niet eetbaar zijn.

Gelukkig geldt dat niet voor lijsters en ook niet voor de pestvogel. Als u in deze tijd dus door de tuin loopt, kijk dan eens even goed rond en misschien treft u deze tijdelijke bewoner dan aan het ontbijt of de lunch.